Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестмесечни дъна за доходността на гръцките облигации след силен интерес към новите 5-годишни книжа

Във вторник доходността на дългосрочните гръцки държавни облигации се понижи до най-ниски нива от близо шест месеца насам, изпреварвайки представянето на останалите дългови пазар в еврозоната, тъй като търсенето на новите петгодишни книжа на Гърция надхвърли 8 млрд. евро.

Пазарите на облигации в еврозоната са подкрепени като цяло от предпазливостта на инвеститорите преди гласуването по-късно днес в британският парламент на предложенията за промяна на Брекзит споразумението на премиера Тереза Мей, преди предстоящите важни търговски преговори на високо равнище между САЩ и Китай (на 30-и и 31-ви януари) и преди първото за годината заседание на Федералния резерв в сряда (на 30-и януари).

Днес в центъра на вниманието на дълговия пазар в еврозоната са новите облигации на Гърция, синдикирани от няколко водещи банки.

Гърция започна да продава нови 5-годишни дългови книжа, като това е първото емитиране на гръцки дълг, откакто страната излезе от третата си международна спасителна програма през август миналата година. Според източници на Ройтерс, интересът на инвеститорите към гръцките облигации е бил четирикратно по-висок от планирания размер на емисията от 2 млрд. евро. Последната актуализация на инвеститорските записвания показва ценообразуване на годишната доходност на новите облигации в диапазон между 3,6% и 3,7%, след като в началото на деня доходността стартира на нива между 3,75% и 3,85%.

Това води до спад на доходността на 10-годишните гръцки облигациите с 5 базисни пункта към 4,0% - най-ниско ниво от началото на август 2018-а година. Доходността на петгодишните облигации също продължава да намалява с над 3 базисни пункта към 3% и е недалеч от 6-месечното дъно около 2,83%, достигнато през миналата седмица.

В останалата част от еврозоната доходността на 10-годишните държавни облигации е без съществена промяна по време на търговията във вторник.

Ройтерс напомня, че през последните години Гърция изпробва пазарния апетит към емитирането на нов дълг, докато страната беше под зоркото наблюдение на международните си кредитори. Преди почти една година тя успя да продаде 7-годишни облигации за 3 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна