Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на китайската промишлена активност за втори пореден месец

Промишлената активност в Китай се сви през януари са втори пореден месец, макар и по-сдържано от очакваното, докато експанзията в сферата на услугите се подобри, показват данни на Националното статистическо бюро, които сякаш потвърждават, че втората по сила световна икономика продължава да изпитва проблеми и в началото на новата година.

Промишленият PMI индекс се повиши изненадващо през януари до 49,5 пункта от близо тригодишното дъно от 49,4 пункта, достигнато през декември, докато очакванията бяха за ново негово понижение към 49,2 пункта. Въпреки слабото подобрение, индексът остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за втори пореден месец, което е знак, че промишлената активност продължава да се свива и в началото на 2019 година.

В същото време бизнес активност, извън промишления сектор, се подобри изненадващо през януари благодарение на подем на активността в сферата на услугите при известно отслабване на експанзията в строителството.

Непромишленият PMI индекс на Китай, определян от Националното статистическо бюро, нарасна през януари до 54,7 при осреднена прогноза за негова стабилизация в декемврийското ниво от 53,8 пункта. Индексът, оценяващ активността само в сферата на услугите, нарасна до 53,6 пункта от 52,3 пункта през декември, докато индексът PMI в строителството се понижи през януари до 60,9 пункта от 62,6 пункта месец по-рано.

Днешните по-добри от очакваното данни могат да отслабят част от опасенията за рязко забавяне на растежа на втората по сила икономика в света. Според редица икономисти обаче, без неотдавнашните правителствени мерки в подкрепа на икономическия растеж, резултатите от PMI проучването щяха да бъдат доста по-лоши. Властите в Пекин засилиха през последните месеци усилията си в подкрепа на растежа, като напомпаха повече средства във финансовата система, предоставиха данъчни облекчения за малките предприятия и ускориха железопътните, летищните и други инфраструктурни проекти.

Резултатите от последните бизнес проучване на Националното статистическо бюро показват в най-добрия случай, че ситуацията с китайската икономика поне не се влошава допълнително в началото на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна