Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският трудов пазар стартира новата година на стабилна основа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на труда в Германия започна 2019-а година на стабилна основа, тъй като броят на молбите за безработни продължи да намалява през януари, макар и с по-бавни темпове, отколкото през декември, а нивото на безработица стабилизира за трети пореден месец в рекордно дъно от 5 на сто, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA).

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през текущия месец с 2 хиляди, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 10 хиляди след техен спад с 12 хиляди през декември.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база оправда прогнозите за стабилизация за трети пореден месец в рекордно дъно от 5,0% - най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база броят на безработните германци се повиши през януари до 2,2406 милиона от 2,210 милиона месец по-рано, което доведе до нарастване на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 5,3% от 4,9% през декември.

В същото време заетостта нарасна с 1,1% на годишна база, или с цели 494 хиляди, до 45,0 милиона.

През януари в Агенцията по заетостта бяха регистрирани 758 хиляди незаети работни места, или с 21 хиляди повече, отколкото година по-рано.

Ръководителят на Бюрото по труда Детлеф Шелее заяви на пресконференция след днешните данни, че не се очаква Брекзит да окаже трайно въздействие върху заетостта в Германия. "Очевидно ще бъдат засегнати отрасли като авиационната промишленост, транспорта и логистиката", посочи Шееле, но допълни: "И все пак не очакваме Брекзит да има дългосрочен ефект върху германския пазар на труда".

Трябва да се има предвид, че здравият пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Оставащият в сила много позитивен тренд на трудовия пазар е сякаш предпоставка за по-нататъшно увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика. В рамките на изминалата година обаче силният трудов пазар не успя да генерира силен икономически растеж, тъй като в същото време германският износ пострада сериозно от ескалиращото търговско напрежение в глобален план в резултат на войната с митата между САЩ и Китай.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна