Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина бившият ректор на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров

Бившият ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. д.ф.н. Иван Куцаров почина днес след боледуване.

Иван Куцаров е доктор на филологическите науки по български език и по славянски езици, професор по български език в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. 

Той е изтъкнат български учен със сериозни приноси в областта на лингвистичната българистика и славистика, в подготовката на филологически кадри и в организацията и ръководството на българската наука и висше образование през последните 30 години.

На академичната общност в страната и чужбина проф. дфн Иван Куцаров е познат като специалист в областта на българското и славянското езикознание. Автор е на стотици статии и студии, както и на няколко монографии. С негови концепции се поставя и ново начало в тълкуването на основни положения в областта на българската морфология, въвеждат се значими формулировки, описващи реални езикови факти в граматичната структура на българския език.

С най-голяма стойност за науката са заниманията и проучванията му в следните три лингвистични области: морфология на съвременния български книжовен език, по-специално темпорална и модална система на българския глагол; функционална граматика – с акцент върху теорията на граматичните и функционално-семантичните категории; история на славистиката и българистиката, и преди всичко на лингвистичната славистика и българистика.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна