Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на молбите за помощи при безрaботица в САЩ до 16-месечен връх от 253 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна изненадващо силно през последната седмица до 16-месечен връх, но този скок вероятно се дължи на сезонни изкривявания, които се получават около официалните празници.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 26-и януари нараснаха с цели 53 000 до 253 000 при осреднената прогноза на финансовите пазари за тяхно по-скромно повишение до 215 000. Това представлява най-високо ниво на молбите за помощи при безработица от седмицата до 30-и септември 2017-а година, след като само седмица по-рано те се понижиха до 50-годишно дъно от 200 000 (най-ниско ниво от края на 1969-а година).

Този тип данни са често силно "изкривени" около официалните празници в САЩ, като последните данни обхващат честването на Мартин Лутър Кинг. Броят на заявките за безработица също така не включва федералните служители, които подават молби за обезщетения при безработица по различна система, въпреки че в днешните данни вероятно са включени лица, които потенциално са били засегнати от т.нар. "шътдаун" (частичното спиране на работата на федералното правителство). Рязка промяна на молбите за помощи при безработица с 50 хиляди и повече е много необичайно явление и рядко продължава по-дълго време.

В резултат на временното затваряне на редица федерални офиси през седмица до 19-ти януари общо 14 739 федерални служители бяха принудени да подадат за пръв път молби за помощи при безработица, но след като седмица по-рано други 25 419 федерални служители направиха това. Въпреки това подадените от федерални служители заявки остават под техните нива от предишните подобни временни частични спирания на работата на федералните органи в страната. Така например по време на "шътдауна" през 1996-а година цели 225 хиляди федерални служители бяха подали молби за помощи при безработица, показва анализ на банката Barclays.

Въпреки силния отскок молбите за помощи при безработица остават далеч под важното ниво от 300 000 от повече от три години насам (за 204 поредни седмици), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Заявките за помощи при безработица на четириседмична осреднена база за седмицата до 26-и януари се повишиха с 5000 до 220 250, след като преди три месеца те удариха дъно от 206 000 (най-ниско ниво от първата седмица на декември 1969-а година).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 19-ти януари пък се увеличиха с 69 000 до 1,782 милиона, след като дванадесет седмици по-рано удариха 45-годишно дъно от 1,630 милиона (най-ниско ниво от края на юли 1973-а година). По този начин продължаващите молби за помощи остават за 91-ва поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна