Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабул недоволен от преговори с талибаните в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставени представители на афганистанските власти предупредиха днес, че планираните за тази седмица преговори между талибаните и опозиционни политици, включително експрезидента Хамид Карзай, отстъпват от принципите на демокрацията и интересите на Кабул, предаде Ройтерс.

Преговорите, започващи утре в Москва, идват десет дни, след като дискусии между талибаните и САЩ в Катар приключиха със знаци на напредък към изтеглянето на хиляди чужди бойци от страната и край на 17-годишния конфликт.

Усилията за постигане на мир продължават на фона на всекидневни атаки на ислямските екстремисти, които контролират почти половината от територията на Афганистан.

Според източниците от Кабул Москва е решила да пренебрегне афганистанските правителствени лица, за да си осигури участието на талибаните, смятащи подкрепяния от Запада президент Ашраф Гани за марионетка на САЩ.

От руското външно министерство уточниха, че талибаните ще участват в конференция в Москва, организирана от афганистанската диаспора и тя не е свикана по инициатива на Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени