Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическото забавяне вреди на германските данъчни приходи, предупреди финансовото министерство

Забавянето на германската икономика оказва негативно влияние върху данъчните приходи в най-голямата икономика в Европа, заяви в понеделник говорител на Министерството на финансови, когато беше попитан да коментира информация на вестник "Билд", че през следващите години Германия може да се сблъска с бюджетен дефицит, съобщава Ройтерс.

В неделя в-к "Билд" съобщи, че Германия може да се изправи пред бюджетен недостиг в размер на 25 млрд. долара до 2023-а година, тъй като данъчните приходи ще паднат и заплатите в публичния сектор ще се увеличават. Вестникът се позова на вътрешно правителствен документ. Вероятността за бюджетен дефицит би представлявала драстично влошаване на финансите на най-голямата европейска икономика, която през миналата година отчете бюджетен излишък от 11,2 млрд. евро.

Според "Билд" самото предупреждение се съдържа в доклад, изготвен от финансовия министър Олаф Шолц за колегите му министри в момент, когато те се подготвят за редовните бюджетни дискусии.

Ройтерс отбелязва, че търговското напрежение между Китай и САЩ и евентуалното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение вече накараха властите в Берлин да намалят прогнозата си за икономическия растеж за тази година до едва 1% спрямо предишна оценка за растеж от 1,8 на сто.

В тази по-трудна ситуация по-ниските приходи от данъци ще отворят бюджетна дупка от 5 млрд. евро годишно, написа "Билд", като очакванията недостиг до 2023-а година в размер на 25 млрд. евро ще означава бюджетен дефицит от малко под 1% от немския брутен вътрешен продукт. Изданието допълва, че на заседанието по бюджетно планиране през миналата седмица министрите са били предупредени да държат под контрол разходите, отчасти заради бързия растеж на "перото" за заплати в държавния сектор, което се очаква да достигне до 35 млрд. евро през 2020-а година спрямо 31 млрд. евро през 2016-а година.

Според същия вътрешноправителствен документ бъдещите рискове за бюджета на страната са свързани и с разходите във връзка с плановете за отказ от въгледобивната енергийна индустрия до 2038-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна