Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честването на 100 г. баскетбол в България започва на 21 февруари

Георги Глушков
Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков даде пресконференция в Министерството на младежта и спорта, на която разясни програмата за "100 години баскетбол в България. Годишнината ще бъде отбелязана мащабно с редица събития и събирания на ветерани в спорта, като легендата Иван Евстатиев. За начало на организирания баскетбол у нас се приема 1919 г., а през 1935 г. страната ни става член на ФИБА.

За начало на честванията е определена датата 21.02, когато България приема Русия в "Арена Ботевград" в квалификационна среща за Световното първенство. Там ще бъдат поканени родни баскетболисти, които са допринесли за участието на България на големи форуми (eвропейски, световни и олимпийски игри). На 26.02 пък ще се проведе тържествената церемония по награждаването на най-добрите баскетболисти, треньор и съдия за 2018 г. На 2 март, когато е финалът на Купата на България при мъжете, пък ще бъдат поканени заслужили български баскетболисти, които са допринесли за успешното представяне на родни клубове в евротурнирите. Честванията ще продължат до месец ноември, когато ще бъде организирана специална "Вечер на баскетбола".

"Надявам се всички клубове да се обединят и заедно да отбележим този празник", започна Глушков, който коментира и проблемите на родното първенство. "Съществува вариант Лигата да стане самостоятелно юридическо лице отделно от федерацията. След края на сезона ще се съберем с клубовете и ще говорим по важните теми. На последната среща, която имахме получих тяхното уверение, че ще работим заедно, за да отбележим тази значима годишнина", допълни Глушков.

"Подали сме предварителна заявка за домакинство на една от групите на Европейския шампионат през 2021 г., но има и други седем, осем кандидати. Смятам, че технически можем да се справим, но зависи и от много други фактори. Решението на ФИБА ще стане ясно през есента, когато новото ръководство вече ще бъде в сила и ще разберем", отчете президентът на БФБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени