Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на германските промишлени поръчки за втори пореден месец в края на 2018-а

През декември 2018 година индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо за втори пореден месец в резултат на доста слабо външно търсене, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са пореден сигнал, че компаниите във водещата европейска икономика изпитва сериозно трудности от забавящата се световна икономика и все още високото търговско напрежение в глобален план.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през декември с 1,6% спрямо ноември, когато се понижиха с 0,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,0%) и при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,3 на сто. Това представлява най-солиден спад на промишлените поръчки от юни 2018-а година, когато те се понижиха с 3,6 на сто.

Рязкото намаляване на декемврийските поръчки в Германия се дължи на силен спад с 5,5% на поръчките, постъпили извън еврозоната, докато промишлените поръчки от единния валутен блок нараснаха с 3,2%, като общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 2,3 на сто. В същото време вътрешните промишлени поръчки се свиха с 0,6 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се понижиха през декември с цели 7,0% след спад с 4,3% през ноември и прогноза за свиване с 6,7 на сто.

Коментирайки слабите данни, Министерството на икономиката посочи, че изглежда продължава "сухият период в германската индустрия". "Последните показатели на бизнес настроенията също сочат за затихване на промишлена дейност в началото на годината", допълниха от министерството.

В края на миналата седмица редовното проучване на агенция Markit отчете рязко влошаване на промишления PMI индекс на Германия през януари до 49,7 пункта от 51,5 пункта през декември, достигайки 50-месечно дъно, което е сигнал, че проблемите в индустриалния сектор на страната остават в сила и дори се задълбочават в началото на новата година.

Въпреки слабите декемврийски данни промишлените поръчки на тримесечна база са нараснали с 0,3% в края на 2018-а година, съобщиха от министерството, отбелязвайки за наличието на силно възстановяване на поръчките в автомобилния сектор, който изпитваше през последните месеци сериозни затруднения да се приспособи към новите регулаторни стандарти за отработените автомобилни газови емисии, влезли в сила от началото на септември.

Влошаването на индустриалните поръчки през декември е поредно доказателство, че германският износ страда сериозно от търговската война между САЩ и Китай, както и от набиращите скорост притеснения за Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС на 29-и март без двустранно споразумение).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна