Специалисти от Британсака асоциация на диетолозите съставиха списък на храните, които са най-полезни за сърцето.
На първо място в него са пълнозърнестите продукти като макаронените изделия от пълнозърнесто брашно, ръженият хляб и кафявият ориз. Тези храни намаляват риска от смърт заради сърдечно-съдови заболявания с 9%.
Следващи в списъка са бобовите, които са богати на фибри и позволяват да се контролира холестерола за сметка на намалените показатели при усвояването му. Само 130 грама дневно са достатъчни, за да се понижи нивото на холестерола с 5%.
Останалите места заемат плодовете и зеленчуците, които са ценен източник на калий – важен за контрола на кръвното налягане; рибата – богата на мастни аминокиселини, които са полезни за сърцето, на калий и на витамините В12 и В6. Употребата само на 4 порции риба седмично може да намали настъпването на сърдечен пристъп с 21%.