Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският търговски министър не подкрепя идеята за нулеви вносни мита при Брекзит без сделка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви в сряда, че не подкрепя идеята за намаляване на митническите вносни тарифи до нула, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, съобщава Ройтерс.

Ден по-рано британски и американски медии съобщиха, че Лиъм Фокс обмисля възможността да запази ниски цените за потребителите в случай на Брекзит без сделка на 29-и март. Ройтерс напомня, че съгласно правилата на Световната търговска организация Великобритания ще трябва да прилага същата политика както за ЕС, така и за останалата част от света.

"Не съм предлагал концепция за нулеви тарифи", посочи Фокс, когато беше помолен в сряда от членове на Комисията по търговия на британския парламент да коментира вчерашна информация на изданието HuffPost.

"Едностранната либерализация не е това, което бих предложила и всъщност не съм чул някой друг в правителството да я предлага", допълни той.

Помолен обаче от британските депутати да изключи възможността за нулеви тарифи като опция, Лиъм Фокс заяви, че не е в неговите правомощия да направи подбоно нещо, тъй като това би било колективно решение на правителството.

Той допълни, че се обсъждат редица варианти и че правителството скоро ще вземе решение, което ще публикува.

Лиъм Фокс посочи, че е добре запознат с рисковете от нулеви тарифи за индустрии като селското стопанство и керамичните/порцелановите изделия,  заявявайки, че правителството би балансирало между въздействията върху потребителите и производителите при вземането на всяко едно решение.

"Правителството е пределно ясно, че трябва да осигури защита там, където е необходимо, но без да се превърне в протекционист", подчерта той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна