Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чеферин преизбран за президент на УЕФА, Михайлов не намери място в Изпълкома

Александър Чеферин говори по време на конгреса в Рим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА с нов четиригодишен мандат. Президентът на БФС Борислав Михайлов не беше преизбран в Изпълкома на футболната централа.

51-годишният словенец бе единственият кандидат за поста по време на годишния конгрес на централата в Рим и бе утвърден на поста с одобрението на делегатите на 55-те страни членки на УЕФА.

Чеферин е начело на УЕФА от 2016 година, когато бе назначен на поста на мястото на Мишел Платини, който бе отстранен за нарушаване на етичния кодекс на централата. 

Тогава адвокатът по професия се пребори с конкуренцията на холандеца Михаел ван Прааг. Той е седмият президент на УЕФА, откакто огранизацията съществува. 

Борислав Михайлов не успя да намери място в новия Изпълком на УЕФА само за два гласа. Михайлов изкара два мандата в Изпълнителния комитет и бе сред десетте кандидата, но днес получи 25 вота и не бе избран по време на гласуването на 43-ия конгрес на централата, който се провежда в Рим. Вместо Михайлов в Изпълкома на УЕФА влезе президентът на Украинската футболна федерация Андрий Павелко, който получи минимум изискваните 27 гласа 

Новият Изпълком, който бе избран с четиригодишен мандат, включва Арманд Дука (Албания), Фернандо Гомеш (Португалия) Йеспер Мьолер Кристенсен (Дания), Андрий Павелко (Украйна), Луис Рубиалес (Испания), Шандор Чани (Унгария) и Давор Шукер (Хърватия).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна