Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Защо го постави Доган, не мога да си го обясня – "Булгартабак", КТБ, "Лафка"

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

"Избирателите на ДПС са трудолюбиви хора, но цял живот бяха подвеждани от хора, които ги използваха"

| Интервю
Орхан Исмаилов
Снимка: Юлияна Корнажева

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна, заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР.

В предаването "12+4" той коментира процесите в ДПС и 14 депутати, които гласуваха против кабинет на ГЕРБ-СДС.

"Това, което наблюдаваме, за мен не е изненада. Тази политическа турбуленция е от най-големите до момента. Този път г-н Пеевски показа стила си на работа – с ботуша влезе в ДПС и го превзе". 

"Пеевски е комбинатор, феномен, явление в българската политика. Когато стана лидер на ДПС, тогава казах за този човек, че е възходът и краят на ДПС. Защото, ако забелязвате,  до каквото се е докоснал Пеевски, всичко е ликвидирал. Но тук ще му е трудно, защото ДПС е организирано по друг начин и този път на Пеевски му дойде краят. И ще бъде запомнен с това, че е проклятието на ДПС", прогнозира Орхан Исмаилов.

Според него той е "човек с болни амбиции" и го е доказал.

"А защо го постави Доган, не мога да си го обясня? При условие че се е доказал – "Булгартабак", КТБ, "Лафка" и е в списъка "Магнитски". Как ще поставиш такъв човек на такава позиция? И днес видяхме, че Пеевски държи лостове, инструменти, страха. Видяхме тези аги като овчи кожи", коментира Исмаилов.

Според него няма да има правителство и с третия мандат, но ако има, ще е с "уговорки, но ще е някаква конюнктура със задкулисни цели и става въпрос за власт и пари".

"99% според мен няма да се появи кабинет. Дори и да се появи, ще падне много бързо", убеден е председателят на партия "Свобода и достойнство".

И прогнозира, че ако се появи нова политическа сила, формация, личности, които да поведат народа, тази криза ще бъде пометена

"Ако наблюдаваме, всяка криза дава възможности, така че има възможност. Въпросът е кой ще поеме тази отговорност, защото политиката е отговорност", казва Орхан Исмаилов.

И е категоричен, че обикновените хора, избирателите на ДПС, са трудолюбиви, но "те цял живот бяха подвеждани от хора, които ги използваха".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна