Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не променят крайния срок за новите по-високи китайски мита

Дейвид Малпас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският заместник-финансов министър Дейвид Малпас отхвърли спекулациите, че ще бъде отложено въвеждането на още по-високи мита за вноса на китайски стоки, дори ако Съединените щати не постигнат цялостна двустранна сделка с втората по сила световна икономика до крайния срок на 1 март. Дейвид Малпас, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за следващ ръководител на Световната банка, отрече във вторник подобна възможност в коментар за китайската преса, съобщава вестник South China Morning Post.

Официалният представител на САЩ участва в делегацията на преговарящите с по-нисък ранг, водена от заместник-търговския представител Джефри Гериш. Подготвителните дискусии са организирани преди пристигането в Пекин на търговския представител Робърт Лайтхайзер и на министъра на финансите Стивън Мнучин, които трябва да вземат участие в преговорите на високо ниво на 14 и 15 февруари.

По-рано днес китайски медии съобщиха, че са научили, че президентите на двете водещи икономики - Доналд Тръмп и Си Цзинпин вероятно ще се срещнат в Хайнан, провинция в южната част на Китай, между 26 и 29 март, докато според други слухове подобна среща може да се състои в резиденцията на американския президент "Мар а Лаго" във Флорида.

Изказването на Дейвид Малпас показва, че при неуспех на търговските преговори до 1 март, САЩ все още имат намерение да увеличат от 2-ри март митническите тарифи върху вноса на китайския токи на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна