Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Тръмп обмисля удължаване с 60 дни на търговското примирие с Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да удължи действащото търговско примирие с Китай с още 60 дни, ако има сигнали за скорошно постигане на търговска сделка, съобщи в сряда вечерта агенция Блумбърг, цитирайки неназовани лица, запознати с въпроса.

Самият Тръмп намекна във вторник, че може да не вдигне митата на китайските стоки след поставения от него краен срок на 1-ви март, ако двете водещите световни икономики са близо до постигане на споразумение. Той обаче добави, че все още не е склонен да отложи крайния срок, но може да не предприеме нищо за "известно време“, ако преговорите вървят добре.

Съединените щати планираха да увеличат от 10% на 25% тарифите върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 2-ри март, ако Вашингтон и Пекин не успеят да разрешат съществуващите между тях търговски различия, но през последните дни беше изразена известна готовност за удължаване на този краен срок при положение, че текущите преговори в Пекин вървят добре.

Според източниците на Блумбърг, Тръмп обмисля възможността да удължи с 60 дни текущия краен срок, за да предостави повече време за преговори. "Мисля, че преговорите вървят много добре", заяви Тръмп пред репортери в Овалния кабинет тази седмица. "Те (китайските преговарящи) ни показват огромно уважение".

Говорител на американският търговски представител Робърт Лайтхайзър отказа да коментира информацията на Блумбърг.

Според източниците на агенцията, китайски официални представители са предложили първоначално удължаване на преговорния срок с още 90 дни, но това е било отхвърлено от американската страна.

Междувременно от днес в преговорите в Пекин се включиха американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин, както и китайският вицепремиер Лю Хъ. Очаква се също така високопоставените американски представители да се срещнат до края на седмицата и с китайския президент Си Цзинпин. Източниците на Блумбърг посочиха, че именно тези предстоящите разговори ще вземат превес при решението на Тръмп дали да удължи с 60 дни планираното за 2-ри март увеличение на американските мита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна