Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на три религии се събират в знак на приятелство и мирно съжителство

Кафе и молитва за толерантност в Джумая джамия в Пловдив

Главният мюфтия Мустафа Хаджи идва в града под тепетата, където толерантността е традиция

Традиционното кафе на толерантността в Пловдив ще събере отново представители на различни религии в Джумая джамия. Те ще се срещнат в 11 часа днес в знак на взаимно разбирателство и мирно съжителство.

Очаква се да присъстват Главният мюфтия Мустафа Хаджи, посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на всички етноси и три религии от Фондация „Заедно“. 

Домакин на срещата е председателят на джамийското настоятелство Ахмед Пехливан, който е част от съвета на фондацията, работеща в подкрепа на етническата и религиозна толерантност в Пловдив. Той припомни, че инициативата е отговор на хулиганския погром над джамията през 2014 г. , но го прави с турския ритуал с пиенето на кафе като знак за дълготрайно приятелство:

"Този нещастен инцидент ние, пловдивчани, съумяваме да го превърнем в диалог на толерантността".

Ахмед Пехливан допълни, че най-важното послание в днешния ден е запазването на добрия тон между всички етноси и религии:

"Тъй като наближават избори, неусетно отнякъде някой пуска пламъчето. Именно затова казвам, че политиците трябва да бъдат много внимателни. Те носят по-голяма отговорност от всички други общественици".

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив. 

Турският ритуал в пиенето на кафе е знак за дългогодишно приятелство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени