Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на индустриалното производство в САЩ през януари

През януари индустриалното производство в САЩ се понижи изненадващо за пръв път от осем месеца насам, при това с най-солидно темпо от май 2018-а година, в резултат на голям спад при производството на автомобили, показват официални данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се понижи през януари с 0,6% спрямо декември, когато нарасна с едва 0,1% (низходяща ревизия от повишение с 0,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредно, макар и скромно повишение с 0,1 на сто. Въпреки че това представлява първо понижение от 8 месеца насам и най-солиден спад от май 2018-а година, спрямо година по-рано индустриалното производство се повиши с 3,8 на сто.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, се понижи с цели 0,9%, заличавайки декемврийско повишение с 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 1,1%). По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Основна причина за това понижение оказа солидният спад при производството на автомобили, след като сглобяването на автомобили през януари отстъпи рязко от двугодишния връх, достигна през декември, отбеляза Федералният резерв. Изключвайки автомобилния сектор, промишленото производство се сви през януари с едва 0,2  на сто.

В същото време слабо повишение с 0,1% отбеляза минно-добивното производство, а производството в сектора на комуналните услуги се повиши с 0,4 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през януари пък се понижи рязко до 78,2% от 78,6% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юли 2018-а година.

Слабите индустриални данни само в рамките на един месец не могат да определят по-ясна негативна тенденция, но редица анализаторите все повече се притесняват, че последните влошаващи се тенденции в световното индустриално производство и забавянето на глобалната икономика като цяло ще започнат да се отразяват и на американската промишленост.

Това са вторите поред изненадващо слаби икономически данни от САЩ, след като в четвъртък продажбите на дребно за декември отбелязаха най-силен спад от девет години насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна