Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Шумен втори в европейски конкурс по астрономия

Снимка: Радио Шумен

Второ място на престижния европейски конкурс по астрономия „Хвани звезда“ завоюваха трима ученици от Профилираната езикова гимназия в Шумен.

Екатерина Петкова, Мария Иванова и Нихат Енчев представиха страната ни с проекта за влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи. Днес те получиха сертификати и награди за участието в състезанието на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория.

Точно преди две години тогавашните единадесетокласници Симона Стоянова и Огнян Симеонов се класираха на трето място в астрономическия конкурс „Catch a star“. През 2019 г. трима от настоящите ученици в 11 клас стигнаха до среброто с проект, върху който са работили близо година. Ученическото състезание е свързано със сътрудничеството между Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската обсерватория и вече над 15 години дава възможност за изява на младите умове на Европа. Целта му е да се стимулира творчеството и независимостта на учениците, да се провокира интерес към астрономията, както и да се подпомогне навлизането на информационните технологии в образователния процес. И след третото и второто място в конкурса на възпитаниците на Езиковата гимназия в Шумен, очакваме след време учениците на Анета Маринова да се окажат и най-добрите млади астрономи на Стария континент.

Чуйте репортажа на Миглена Стефанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени