Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна заетост във Великобритания през декември и ръст на заплащането на труда до 10-годишен връх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заплащането на труда във Великобритания нарасна през трите месеца до края на декември с най-силно темпо от едно десетилетие насам с оглед на рекордната заетост и стабилизацията на нивото на безработица в 43-годишно дъно от 4,0%, което е знак, че британският трудов пазар остава доста силен въпреки високите нива на несигурност около процеса на Брекзит по-малко от два месеца, преди страната да напусне ЕС.

Нивото на безработица през трите месеца до края декември стабилизира в 43-годишното дъно от 4,0%, достигнато през трите месеца до ноември (най-ниско ниво от февруари 1975-а година насам), потвърждавайки очаквания на финансовите пазари, показват данни на официалната британска статистика ONS. Броят на безработните британци се понижи през отчетния тримесечен период с 14 хиляди до 1,36 милиона.

Междувременно нивото на безработица само в рамките на декември нарасна до 4,1% от 3,8% през ноември (най-ниско ниво от 1992 година, от когато ONS разполага с тези експериментални данни).

Броят на заетите британци пък нарасна през трите месеца до края на декември с цели 167 хиляди до рекорден връх от 32,6 милиона след повишение със 132 хиляди през периода септември, надвишавайки осреднена прогноза за 140 хиляди, като това представлява най-силен ръст на заетостта от началото на 2018-а година насам. Това доведе до повишаване на нивото на трудова заетост през трите месеца до края на декември до историческия връх от 75,8%, достигнат през трите месеца до края на ноември.

Свободните работни места пък нараснаха с 16 хиляди до 870 хиляди, достигайки най-голям брой от началото на 2001-а година.

Британската статистика ONS представи и данни, показващи солиден растеж на заплащането на труда.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през периода октомври - декември с 3,4% на годишна база след аналогичен растеж през три месеца до края на ноември. Въпреки че очакванията на финансовите пазари бяха за още по-силно повишение с 3,5%, това продължава да бъде най-силно повишение на заплащането на труда от средата на 2008-а година насам - непосредствено преди ескалацията на последната глобална финансова криза след фалита на американската банка Lehman Brothers. Средните седмични доходи, изключвайки бонусите, пък се повишиха с 3,4% след аналогичен растеж през предходните три месеца (възходяща ревизия от повишение с 3,3%), отбелязвайки по този начин поредно най-солидно повишение от септември - ноември 2008-а година.

Отчитайки потребителската инфлация, която се забави през декември до 2,1%, реалното заплащане на труда, включвайки бонусите, се повиши с 1,3% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солидно повишение от ноември 2016-а година, докато реалното заплащане на труда, изключвайки бонусите, се увеличи с 1,2% след повишение с 1,1% през трите месеца до ноември включително.

Днешните силни данни сякаш оправдават прогнозата на Английската централна банка, че е необходимо постепенно повишаване на лихвените ставки, за да се ограничи инфлационния натиск в резултат на растящото заплащане на труда. АЦБ обаче отбеляза, че тези нейни планове са ще бъдат валидни при положение, че Великобритания и ЕС постигнат търговско споразумение и след като бъде предоставен преходен период след Брекзит, който да даде на британския бизнес време, за да се подготви за новите отношения със Съюза. На този етап обаче парламентът на Обединеното кралство все още не е одобрил договорената от премиера Тереза Мей сделка с ЕС при това малко повече от месец преди 29-и март, когато Великобритания ще напусне Съюза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна