Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на петрола след прогноза за рекордни шистови добиви в САЩ

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в сряда, отстъпвайки слабо от тримесечните върхове, достигнат по-рано през седмицата, като реакция на данни, показващи продължаващ бум на шистовите добиви в САЩ.

Енергийната информационна администрация (EIA) представи във вторник своя редовен месечен доклад, според който само американските шистовите добиви на петрол ще нараснат през март с 84 хил. барела на ден, достигайки рекордно ниво от 8,398 млн. барела на ден, което предполага доста слаба вероятност за скорошно забавяне на общото производство на суров петрол в САЩ.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се понижават с 0,9% обратно под нивото от 66 долара за барел, след като по време на търговията в понеделник те достигнаха връх около 66,82 долара за барел (най-високо ниво от 20-ти ноември 2018-а). Фючърсите на американския лек суров петрол пък поевтиняват с 0,77% към 55,80 долара, отстъпвайки от сутрешен тримесечен връх около 56,37 долара (най-високо ниво от 20-ти ноември 2018-а).

Днешната слаба низходяща корекция от тримесечните върхове обаче е факт, след като през предходната седмица фючърсите на петрола Брент поскъпнаха с 6,7%, а тези на американския лек суров петрол - с 5,4%. От началото на годината цената на "черното злато" се повиши с повече от 20% главно в резултат на постигнатото във формата "ОПЕК +" споразумение за ограничаване на петролното производство с 1,2 млн. барела на ден. Наложените от САЩ санкции върху енергийните сектори на Иран и на Венецуела също допринесоха за силното поскъпване на петролните фючърси.

Продължаващият петролен шистов бум в САЩ обаче може да ограничи това възходящо ценово движение. Анализатори на BNP Paribas прогнозират, че силното повишаване на производството в САЩ при забавящ се растеж на световната икономика ще доведе до по-ниски цени на петрола към края на годината, като средната цена на петрола Брент ще бъде около 67 долара за барел през последното тримесечие, а на американския лек суров петрол - около 61 долара за барел.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви в сряда, че продължава да се надява, че пазарът на суров петрол ще успее да се ребалансира до април тази година, съобщиха местни медии. Той добави, че Саудитска Арабия иска да намали световните запаси на петрола до петгодишното средно ниво. Той също така каза, че се надява, че сегашните проблеми на Венецуела и Иран няма да доведат до недостиг в предлагането.

Седмица по-рано Халид ал-Фалих заяви, че Риад планира да намали производството си с 500 хиляди барела дневно повече, отколкото беше договорено във формата "ОПЕК +" през декември 2018-а година. Това негово изказване също допринесе за рязкото поскъпване на петролните фючърси през последните дни на търговия.

ОПЕК и другите големи производители на петрол, включително Русия, които участват във формата "ОПЕК +", трябва да се срещнат във Виена през април, за да обсъдят как се спазва постигната в края на миналата година договореност за ограничаване на добивите с 1,2 млн. барела на ден.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени