Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на италианския дългов пазар, след като "Фич" потвърди "ВВВ" кредитния рейтинг на страната

В понеделник италианските държавни облигации поскъпват силно, след като в края на миналата работна седмица агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия.

Водещата кредитна агенция потвърди в петък "ВВВ" рейтинга на Италия, макар и запазвайки негативната си перспектива, като отбеляза, че решението ѝ отразява "извънредно високото ниво на общия държавен дълг и липсата на структурна фискална корекция", както и "несигурността, произтичаща от настоящата политическа динамика".

Ройтерс отбелязва, че евентуалното намаляване на кредитния рейтинг би поставило Италия на ръба на т.нар. "територия на боклук" (високо рискове кредитен рейтинг), което би довело до риск от агресивни разпродажби на италианския държавно облигации от страна на фондове, които са ограничени да купуват само облигации, притежаващи "инвестиционен клас".

По време на търговията в понеделник има интерес за покупки на италиански държавни облигации и спад на тяхната доходност, след като не се оправдаха инвеститорските опасения за възможно понижаване на кредитния рейтинг на Апенините. Доходността на 10-годишните дългови книжа спадна в началото на днешната търговия с 11 пункта към 2,74% преди да стабилизира около 2,77%, докато лихвеният спред спрямо аналогичните германски книжа се сви до триседмично дъно от 259,5 базисни пункта (доходността на италианските книжа е с 2,595% по-висока от тази на германските книжа).

Инвеститорите проявяват добър интерес за покупки и на краткосрочни италиански държавни облигации, като доходността на 2-годишните книжа се понижава с 9 базисни пункта към 0,433%, а на 5-годишните книжа - с 9,8 пункта към 1,741%.

В същото време доходността на държавните облигации на водещи страни от еврозоната като Германия нарастват слабо на фона на подобряващия се инвеститорски риск-апетит след сигналите за видим напредък в търговските преговори между САЩ и Китай.

Коментарите на Доналд Тръмп в Туитър, че той ще отложи планираното за 1-ви март повишаване на митата върху вноса на китайски стоки след "продуктивните" търговски преговори с Китай през миналата седмица, допринасят за подем на пазарите на акции и за продажби на европейски държавни облигации, тъй като те губят статута на инвеститорско "убежище". Това доведе до слабо повишение на доходността на 10-годишните германски облигации с 1,8 базисни пункта към 0,116% и на аналогичните френски книжа - с 1,7 пункта към 0,535%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна