Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение икономическите нагласи в Китай през февруари

Икономическите нагласи в Китай се подобриха слабо през февруари, показват резултати от последно проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (CEP) на института Zew, публикувани във вторник. Индексът, измерващ китайските икономически очаквания, се повиши през февруари до -13,5 пункта от -18.3 пункта за януари.

Въпреки това подобрение, индикаторът CEP на института Zew, който отразява очакванията на международните експерти на финансовия пазар за макроикономическото развитие на Китай през следващите дванадесет месеца, все още е на отрицателна територия и остава далеч под дългосрочната средна стойност от 2,4 пункта.

Очакванията за текущата икономическа ситуация в Китай обаче се понижиха с 8,9 пункта до ниво от -13,5 пункта, като 34,6% от респондентите са оценили икономическото положение като по-скоро лошо, докато едва 7,7% - като по-скоро добро.

Понижение бележи и новата осреднена прогноза на анкетираните международни експорти относно растежа на китайската икономика, като те вече очакват БВП да нарасне през настоящата година с 6,1%, а през 2020-а година - с 6,0%, което, според китайските стандари, би представлявало доста слаб растеж,

"Междувременно експертите очакват да видят негативни развития в почти всички основни икономически региони в Китай", отбеляза Михаел Шрьодер, който е старши изследовател в отдел "Международни финанси и финансов мениджмънт" към институт Zew и шеф на самото CEP проучване.

Според проучването пет сектора се очаква да имат сравнително силен спад, а именно търговията на дребно (месечен спад с 21,5 пункта), банкирането на дребно (понижение с 15,2 пункта), електротехника (с 14,9), машиностроене (с 12,6 пункта), инвестиционно банкиране (с 9,0 пункта), като съответните показатели на тези сектори вече са навлезли в отрицателна територия.

Особено тревожен е фактът, че очакванията по отношение на частното потребление и на частните инвестиции също са претърпели рязък спад, намалявайки съответно до -11,9 пункта и до -24,3 пункта.

Все по-голям брой участници в проучването считат, че лошата икономическа прогноза на Китай ще има отрицателни последици за заетостта, като съответният показател все още е на положителна територия (на ниво от 2,0 пункта), но показва ясен спад в сравнение с предходния месец (понижение с цели 11,2 пункта).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени