Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немското правителство одобри Йенс Вайдман за втори мандат начело на Бундесбанк

Йенс Вайдман, шеф на Бундесбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да удължи мандата на Йенс Вайдман като ръководител на Бундесбанк с още осем години, въпреки че той все още очаква да види дали няма да бъде избран по-късно през годината за шеф на Европейската централна банка, съобщава агенция Блумбърг.

Решението, което се нуждае от официално одобрение от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, беше взето на срещата на правителството в сряда. Вайдман, чийто настоящ мандат изтича през април, се разглежда като един от потенциалните наследници на Марио Драги за управител на ЕЦБ през ноември тази година.

През 2011-а година той се превърна в най-младият президент на германската централна банка, след като неговият предшественик Аксел Вебер подаде оставка в знак на протест срещу програмата на ЕЦБ за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения". Йенс Вайдман обаче запази твърдата линия на Бундесбанк срещу разхлабената парична и лихвена политика, която му спечели уважение у дома, но  и критики от Марио Драги относно неговата непримиримост.

До преди време Йенс Вайдман се считаше като основен кандидат за най-висшия пост в ЕЦБ, но неговата кандидатура беше поставена под въпрос, след като сънародникът му Манфред Вебер беше предложен от Европейската народна партия за кандидат за президент на Европейската комисия.

Блумбърг отбелязва, че е малко вероятно правителствата в ЕС да позволят на Германия да заеме две такива високи длъжности на европейски ниво, но шансовете на Вайдман могат да се подобрят, ако офертата за Манфред Вебер се провали след изборите за европейския парламент през май.

До края на годината правителствата в ЕС ще трябва да се споразумеят за редица ключови ръководни постове в Европейския съвет, Европейския парламент и в Европейската комисия, както и за нов шеф на ЕЦБ.

Позиция                                       Име                Националност           Изтичане на мандат

Снимка

Междувременно Йенс Вайдман представи годишния доклад на Бундесбанк и изрази известен оптимизъм относно перспективите пред германската икономика, като в същото време посочи, че Европейската централна банка трябва да продължи по пътя към по-високи лихвени проценти, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Неговите коментари идват на фона на рязкото забавяне на икономиката на 19-те страни-членки на еврозоната, което предизвика поредица от дискусии сред членовете на ЕЦБ за това как трябва да се реагира.

В годишния доклад на Бундесбанк, публикуван в сряда, г-н Вайдман подчерта, че нормализирането на паричната политика на ЕЦБ е стартирало през декември, когато банката сложи край на огромната си по размер програма за закупуване на еврооблигации за 2,6 трлн. евро. Той отбеляза, че процесът на нормализация вероятно ще бъде постепенен и ще продължи няколко години.

Йенс Вайдман предупреди, че рисковете и страничните ефекти от много разхлабената парична и лихвена политика на ЕЦБ не трябва да бъдат подценявани.

Бундесбанк отчета печалба от 2,5 млрд. евро за 2018-а година спрямо печалба от 2 млрд. евро за предходната година. Увеличението се дължи до голяма степен на по-високите доходи от отрицателните лихвени проценти на ЕЦБ, начислени върху банковите депозити, съхранявани в ЕЦБ в рамките на еврозоната, посочи Вайдман.

Според него няма причина за прекален песимизъм относно настоящото икономическо забавяне в Германия и в еврозоната като цяло. Германската икономическа активност изглежда мудна в началото на годината, като отслабването на германския растеж ще се разшири през 2019-а и целогодишният растеж ще спадне "за кратко" под 1,5 на сто. Той обаче подчерта, че икономическата експанзия в страна ще продължава да бъде подкрепена от растящата заетост и заплащане на труда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна