Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическото и на бизнес доверието в еврозоната през февруари до ново двегодишно дъно

През февруари икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбелязаха поредно понижение до ново двегодишно дъно в резултат на влошаване на мениджърските нагласи в промишлеността и строителството, при известно подобрение в сферата на услугите и търговията на дребно, съпроводено с леко повишение и на потребителското доверие, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Днешните данни на ЕК са пореден знак за продължаване на икономическа слабост в еврозоната и в началото на новата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи слабо през февруари до 106,1 от 106,3 пункта през януари (възходяща ревизия от 106,2 пункта). Това представлява най-ниско ниво на индекса от ноември 2016-а година и негово влошаване за осми пореден месец, след като преди малко повече от година (през декември 2017-а година) беше достигнат многогодишен връх от 115,2 пункта.

Негативно влияние върху икономическите нагласи през текущия месец оказва най-вече продължаващото влошаването на бизнес доверието в индустриалния сектор, но при подобрение в сферата на услугите.

Европейската комисия отчита влошаване на бизнес доверието в три от петте водещи икономики с най-голям спад в Италия (понижение с 1,6 пункта), следвана от Франция (с 0,9 пункта) и Германия (с 0,1%) при стагнация в Испания (0,0 пункта) и солиден ръст единствено в Нидерландия (повишение с 3,0 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, стабилизира в януарското дъно от 0,69 пункта (най-ниско ниво от януари 2017-а година).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до -0,4 пункта от 0,6 пункта), докато индексът в сферата на услугите се подобри (до 12,1 от 11,0 пункта). Понижение отчитат и бизнес нагласите в строителството (до 6,4 от 8,4 пункта) при слабо подобрение в търговията на дребно (до -1,6 от -2,1 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за известно подобрение през февруари до -7,4 пункта от -7,9 пункта през януари.

Слабите резултати от последното проучване на ЕК са поредно доказателство, че перспективите пред икономиката на еврозоната не изглежда никак розови в началото на 2019-а година, след като БВП нарасна с едва 0,2% на тримесечна база през третото и през четвъртото тримесечие на миналата година (най-слаба икономическа експанзия от четири години насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени