Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръст на американския дефицит при търговията със стоки с близо 13% до 79,5 млрд. долара

Дефицитът на САЩ в международната търговия със стоки се разшири през декември 2018-а година с цели 12,8% до рекордни в историята 79,5 млрд. долара от 70,5 млрд. долара през ноември, показват предварителни данни на американската статистика.

Вносът на стоки в САЩ се повиши с 5,0 млрд. долара до 215,2 млрд. долара (повишение с 2,4%), като в същото време износът се сви с 4,0 млрд. долара до 135,7 млрд. долара (спад с 2,8%). Днешните данни потвърждават, че отслабващото глобално търсене (потребление) и засилващият се щатски долар вредят на американския износ и са в подкрепа на вноса.

Новото разширяване на дефицита при търговията със стоки е добра изходна точка за по-голям размер и на общия дефицит при търговията със стоки и услуги през последния месец на миналата година и предполага, че влошаването на търговския дефицит ще се отрази негативно на растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2018-а година.

Предварителната оценка на американския БВП за последното тримесечие на предходната година ще бъде публикувана в четвъртък (28-и февруари), като осредните прогнози са за забавяне на икономически растеж към ниво от 2% след експанзия с 3,4% през третото тримесечие.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от