Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лайтхайзър: САЩ да запазят заплахите за високи мита, дори ако се стигне до търговска сделка с Китай

Финансовото министерство ще отложи новите по-високи мита за китайски стоки "до второ нареждане"

Робърт Лайтхайзър, търговски представител на САЩ
Снимка: БТА

Съединените щати трябва да поддържат заплахата за високи мита върху вноса на китайски стоки в продължение на години, дори ако Вашингтон и Пекин постигнат споразумение за прекратяване на скъпо струващата тарифна война, заяви в сряда вечерта американският търговски представител Робър Лайтхайзър, който е главен преговарящ от страна на президента  Доналд Тръмп.

В същото време Лайтхайзър предупреди, че все още е необходима много работа, за да се постигне търговско споразумение между САЩ и Китай, включително и да се изработят процедури за това как то да се прилага, съобщава Ройтерс.

"Ако можем да завършим това усилие, и отново подчертавам - ако ... ние можем да постигнем споразумение, което да ни помогне да осъществим позитивен обрат в нашите икономически отношения с Китай", посочи търговският представител пред Бюджтната комисия на Конгреса на САЩ.

Лайтхайзър допълни, че Финансовото министерство предприема законови стъпки за прилагане на решението на Доналд Тръмп от миналия уикенд за отлагане на въвеждането на нови, по-високи мита върху китайския внос на стойност 200 млрд. долара, което по принцип трябваше да влезе в сила от началото на месец март.

Малко по-късно от Министерството на финансите изясниха, че не се отказват от заплахата за увеличаване на тарифите за вноса на китайски стоки от 10% на 25%. Министерството заяви, че до края на седмицата ще бъде публикувано известие от Федералния регистър, което да преустанови процедурата по увеличаване на митата "до второ нареждане".

Робърт Лайтхайзър също потвърди, че тарифите ще останат важен инструмент за принуда, който да накара Китай да направи структурните промени в политиката, поискани от Доналд Тръмп и от американските законодатели.

"Реалността е, че това е предизвикателство, което ще продължи дълго, дълго време", посочи той и допълни, че "не е достатъчно глупав", за да вярва, че едни-единствени преговори ще променят все по-влошаващите се двустранни търговски отношения.

Ройтерс отбеляза, че запазване на постояната заплаха за високи мита би била разочароваща новина за индустрията, която се надява да види скорошен край на несигурността около търговската война, парализирала инвестиционните решения в Китай.

Въпросите, пред които са изправени Съединените щати по отношение на Китай, са "твърде сериозни", за да бъдат решени чрез обещания от страна на Пекин за закупуване на повече американски стоки, като е необходима структурна промяна от страна на Китай, подчерта Робърт Лайтхайзър.

Повод за тези негови коментари даде информация, че Китай е предложил да закупи допълнително американски стоки за 1,2 трлн. долара в продължение на шест години, което би било добре дошло облекчение за земеделските производители и за бизнеса, засегнати силно от ответните митнически тарифи на Пекин.

Съединените щати обвиняват Пекин в принуждаване на американските компании да извършват бизнес в Китай, само ако те споделят своите технологии с местни партньори и ако предоставят тайни по отношение на тяхната интелектуална собственост. Китай обаче отрича да се занимава с подобни практики.

Длъжностни лица от администрацията на Тръмп също така възразяват срещу нетарифните бариери в Китай, включително промишлените субсидии, регламенти, процедури за лицензиране на бизнеса, прегледи на продуктови стандарти и други практики, за които те твърдят, че държат американските стоки извън Китай или дават несправедливо предимство на местните фирми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна