Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на икономическия растеж на САЩ до 2,6% в края на 2018 година

За цялата изминала година БВП нарасна с 2,9%, достигайки най-добрия след Голямата рецесия растеж от 2015-а година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на американската икономика се забави по-сдържано от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година, като в рамките на цялата 2018-а БВП нарасна с 2,9%, отбелязвайки най-добра експанзия след края на последната Голяма рецесия преди десетина години, достигайки темпото на растеж от 2015-а година, показва данни на Департамента за търговия.

През периода октомври - декември брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,6% на годишна база, като това представлява сериозно забавяне след растеж с 3,4% през третото и с цели 4,2% през второто тримесечие на миналата година. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-слаб растеж от 2,2 - 2,3 на сто.

Забавянето на икономическия растеж през четвъртото тримесечие отразява намалените федерални и местни правителствени разходи. Рязкото отслабване на жилищният пазар и по-големият търговски дефицит също се отразиха негативно върху растежа на американската икономика, но те бяха компенсирани от все още доброто повишение на потребителските разходи и от по-солидния от очакваното растеж на бизнес инвестициите, отбеляза Търговският департамент.

                                                                                Графика на тримесечния  БВП


За цялата изминала година икономиката на САЩ се разшири с 2,9% - точно под целите на администрацията на Доналд Тръмп за експанзия от 3 на сто, но въпреки това БВП нарасна с най-добра темпо от 2015-а година насам, когато също се повиши с 2,9%, и отбеляза най-силен растеж след края на последната Голяма рецесия (между 2007-а и 2009-а година). Година по-рано (през 2017-а година) БВП се повиши с 2,2 на сто.

Според Департамента по търговия, стартиралото точно преди Коледа принудително спиране на част от дейността на федералното правителство вероятно е отнело около 0,1 процентни пункта от икономическия растеж през последното тримесечие, което предполага, че ако нямаше правителствен "шътдаун", БВП на САЩ може би щеше да нарасне с желаните от Белия дом 3 на сто.

Основен двигател на американската икономика продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ, въпреки че през трите месеца до края на декември растежът на потребителските разходи се забави до 2,8% от 3,5% през предходните три месеца.

Стойността на бизнес запасите (непродадените стоки) обаче се увеличи през четвъртото тримесечие с 97,1 млрд. долара след повишение с 89,8 млрд. долара през предишното тримесечие. Това изненадващо силно нарастване на бизнес запасите допринесе с 0,13 процентни пункта към растежа на БВП през четвъртото тримесечие. Бизнес инвестициите се повишиха с 6,2%, като бизнес разходите само за оборудване нараснаха с 6,7%, а инвестициите за IP оборудване и за софтуер скочиха с 13,1%. Държавните инвестиции пък се повишиха с едва 0,4%, отбелязвайки най-слаб растеж от третото тримесечие на 2017-а година.

Слабият жилищен пазар обаче се отрази негативно на икономическия растеж, като инвестициите в ново жилищно строителство се свиха с 3,5%, отбелязвайки спад за четвърто поредно тримесечие.

Друга голяма спирачка пред растежа на американската икономика беше разширяващият се търговски дефицит. Вносът през последното тримесечие нарасна с 2,7%, но износът се повиши с едва 1,6%, тъй като американските износители бяха засегнати негативно от ответните наказателни мита (главно от страна на Китай), от по-слабата глобална икономика и по-силният долар. Разширяването на търговския дефицит отне 0,22 процентни пункта от БВП на САЩ през последните три месеца на 2018-а година, но след като през третото тримесечие отне цели 2 процентни пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени