Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу отчете "страхотен" прогрес в търговските преговори с Китай

Лари Къдлоу, топ икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Директорът на Националния икономически съвет към Белия Дом Лари Къдлоу заяви в четвъртък, че напредъкът по търговско споразумение с Китай е "страхотен" и че историческата сделка се вижда на хоризонта.

В интервю за телевизия CNBC Къдлоу каза, че първоначалните разговори с китайските представители "са били много лоши", преди да се подобрят по-късно през миналата седмица. "Миналата седмица беше фантастична. Ние постигнахме голям напредък по отношение на нетарифните бариери и митата по отношение на различни стоки като соя, енергия и говеждо месо. Имаме механизми по отношение на правоприлагането, които мисля, че са несравними", посочи Къдлоу.

Според него Китай е изразил желание да направи ключови структурни промени, за да предотврати кражбата на интелектуална собственост, което е много спорен въпрос в преговорите със САЩ.

"Напредъкът е страхотен", добави Лари Къдлоу, "но трябва да чуем от китайската страна. Трябва да чуем президента Си Цзинпин, разбира се. Мисля, че се отправихме към забележителна, историческа сделка, която е на хоризонта".

Неговите коментари следват показанията на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър пред Бюджетната комисия на Конгреса. Снощи Лайтхайзър заяви пред членовете на комисията, че Китай трябва да направи повече, отколкото просто да закупи повече стоки от САЩ, за да могат двете страни да постигнат постоянна търговска сделка.

Той обаче допълни, че ще бъдат предприети официални стъпки за отказ от плановете за повишаване на американските тарифи от 10% на 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, което трябваше да бъде факт от 2-ри март. Това е ясен сигнал, че в близко бъдеще може да се стигне до търговска сделка.

"Лайтхайзър е извършил чудеса по тази китайска сделка", посочи Къдлоу и подчерта: "Никога не сме стигали толкова далеч по отношение на китайската търговия".

По отношение на растежа на БВП, Лари Къдлоу каза: "Бих посочил, че той достигна нивото от 3%", след като по-рано днес Търговският департамент отчете нарастване на БВП през 2018-а година с 2,9% в сравнение с предходната година. Доналд Тръмп често критикуваше предишния  президент Барак Обама, тъй като икономиката на САЩ не успя да нарасне с 3% през която и да е календарна година по време на неговото управление, но все пак през 2015-а година се повиши също с 2,9 на сто.

Финансовият министър Стивън Мнучин също говори пред CNBC, като посочи, че икономическите перспективи пред САЩ са много силни и че администрацията на Тръмп е единна по отношение на търговските преговори със САЩ.

"Ние постигнахме голям прогрес, но все още трябва да се свърши много работа. Търговската сделка с Китай ще бъде много подробно конкретизирана по отношение на структурните ангажименти", отбеляза Мнучин.

Относно икономиката на САЩ, той отбеляза, че перспективите остават много силни. "Данните за четвъртото тримесечие бяха повлияни негативно от правителствения "шътдаун", посочи финансовият министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна