Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното спад на германската безработица през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари общият брой на германците без работа се понижи по-силно от очакваното, а нивото на безработица остава в рекордното дъно от 5 на сто, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), които могат да засилят очакванията, че частното потребление ще продължава да оказва важна подкрепа на водещата европейска икономика и през настоящата година.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през февруари с цели 21 хиляди след спад с 4 хиляди през януари и осреднена прогноза на финансовите пазари за доста по-слабо понижение с 5 хиляди.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база оправда прогнозите за стабилизация за четвърти пореден месец в рекордно дъно от 5,0% - най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база броят на безработните германци се понижи през февруари до 2,373 милиона от 2,406 милиона месец по-рано, като безработицата на сезонно некоригирана база стабилизира в януарското ниво от 5,3 на сто. Спрямо същия месец на 2018-а година бяха регистрирани близо 175 хиляди по-малко безработни.

През февруари в Агенцията по заетостта на Германия бяха регистрирани 784 хиляди незаети работни места, или с 20 хиляди повече, отколкото година по-рано.

Ръководителят на Бюрото по труда Детлеф Шелее заяви на пресконференция след днешните данни, че "трудовият пазар остава доста силен на фона на забавящата се германската икономика".

Здравият пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Оставащият в сила много позитивен тренд на трудовия пазар е сякаш предпоставка за по-нататъшно увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика. В рамките на изминалата година обаче солидният трудов пазар не успя да генерира силен икономически растеж, тъй като в същото време германският износ пострада сериозно от ескалиращото търговско напрежение в глобален план в резултат на войната с митата между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна