Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес активността в британския сектор на услугите през февруари

През февруари бизнес експанзията в сферата на услугите във Великобритания се подобри изненадващо, след като през януари доближи нивото на стагнация, но в същото време фирмите от този важен за британската икономика сектор съкращават персонал с най-силно темпо от повече от седем години насам, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се повиши през февруари до 51,3 пункта от 50,1 пункта през януари (най-ниско ниво от юли 2016-а година насам), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за понижение на индекса към 49,9 пункта.

Компанията IHS Markit обаче отбеляза, че оптимизмът сред фирмите в сектора на услугите за предстоящата година е бил за последно по-нисък единствено в разгара на световната финансова криза и веднага след проведения през юни 2016-а година референдум в подкрепа на Брекзит.

Според агенцията много от инвестиционните решения са били замразени, като някои фирми са заявили, че европейските клиенти отлагат да се ангажират с нови проекти във Великобритания. В същото време новите поръчки за износ сред фирмите от областта на услуги се свиха за шести пореден месец, като самите компании са намалили работните места с най-бързи темпове от ноември 2011-а година насам и много от тях са предпочели да не заменят хората, които са напуснали доброволно.

Някои от фирми пък твърдят, че ниското ниво на безработица във Великобритания е затруднило намирането на квалифициран персонал.

Общият PMI индекс, отчитащ бизнес активността в промишлеността и в сферата на услугите на Острова, нарасна през февруари до 51,5 пункта от 50,3 пункта през януари, когато достигна две и половина годишно дъно и второто най-ниско ниво от декември 2012-а година насам.

Според главния бизнес икономист в IHS Markit Кристофър Уилямсън, индексите PMI предполагат, че петата по големина икономика в света ще нарасне с едва 0,1% през първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на 2018-а година, като това може да се окаже най-слабата експанзия от края на 2012-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна