Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблива търговия на европейските борси, след като Китай намали прогнозите си за икономическия растеж

Европейските акции се колебаят около вчерашните нива на затваряне, след като властите в Пекин намалиха прогнозните цели за икономическия растеж в Китай през 2019-а година, но в същото време представиха планове за повишаване на разходите, за увеличаване на достъпа на чужди фирми до китайския пазар и за съкращаване на данъци в размер на милиарди долари.

Основните фондови индекси на стария континент стартираха с повишения търговията във вторник, тъй като инвеститорите се надяваха на скорошно предоставяне на конкретни детайли относно очакваната търговска сделка между САЩ и Китай.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повиши за кратко с 0,2%, опитвайки да задълбочи тридневното си възходящо движение към петмесечния връх, достигнат в началото на седмицата. Подкрепа за първоначалното възходящо движение оказаха и серия добри икономически данни от еврозоната - за известно ускоряване на бизнес активността в региона през февруари и отскок на продажбите на дребно в началото на годината.

Възходящото движение обаче се ограничи от намалените от властите в Пекин прогнози за тазгодишния растеж на икономиката на Китай в диапазона между 6,0% и 6,5%. Премиерът на страната Ли Къцян обаче представи планове, целящи да окажат подкрепа на забавящата се китайски икономики и включващи данъчни облекчения, увеличаване на инвестициите за инфраструктура и за кредитиране на малките по размер компании. Плановете също така включват и разширяване на достъпа до китайските пазари на чуждестранните компании.

В късния следобед индексът Stoxx Europe 600 се понижава с 0,15%, германският индекс DAX 30 -с 0,02%, френският CAC40 - с 0,07%, италианският MIB - с 0,1% и испанският Ibex-35 - с 0,36%.

Британският индекс FTSE100 пък нараства с 0,62%, намирайки подкрепа от отслабването на лирата стерлинг към 8-дневно дъно около 1,3100 щатски долара и към 7-дневно дъно спрямо еврото около 0,8644 паунда. Позитивно за днешното представяне на борсата в Лондон е и решението на АЦБ и ЕЦБ да размразят двустранните суапови споразумения, въведени по време на последната глобална финансова криза, които ще дадат възможност на британските търговски банки да получават заеми в евро от Английската централна банка в случай на нестабилност на финансова системи, предизвикани от евентуален Брекзит без сделка.

Фючърсите на американските фондови индекси също се търгуват без ясно изразена подкрепа преди старта на търговията на Уолстрийт, тъй като инвеститорите продължават да следят развитията около търговските преговори САЩ-Китай и около състоянието на китайската икономика.

В понеделник и трите водещи индекса приключиха на червена територия, като индексът DJIA се понижи с 0,79% към двуседмично дъно, широкият индекс S&P500 - с 0,39%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,23%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна