Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиджи ди Майо: Италия ще успее да постигне заложения за 2019 година икономически растеж

Луиджи Ди Майо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер и министър на труда и промишлеността Луиджи ди Майо, който е и лидер на движението "Пет звезди", заяви в четвъртък, че страната му ще успее да постигне заложените за 2019-а година цели за икономическия растеж, съобщават италиански медии. Според дълго обсъждания с Европейската комисия спорен проектобюджет за настоящата година, БВП на Италия трябва да нарасне с 0,6 на сто.

Междувременно председателят на италианската сенатска финансова комисия Алберто Багнай подчерта, че планираният икономически растеж ще отслаби притесненията от страна на европейската администрация в Брюксел. Ден по-рано той заяви, че правителството няма намерение да увеличава данъците. Неговите забележки пред Radio Capital са в синхрон с подобен ангажимент, който пое и другият италиански вицепремиер и председател на Северната лихва Матео Салвини. Алберто Багнай добави, че по-всеобхватен икономически спад може да накара управляващите в Италия да позволят вместо това нарастване на бюджетния дефицит.

Според Багнай европейската администрация в Брюксел няма да избере предприемането на наказателни действия, ако Италия успее да стимулира икономическия растежа чрез стратегията на правителството.

Седмица по-рано пък министър-председателят Джузепе Конте заяви, че очаква растеж през втората половина на 2019-а година, тъй като неговото правителство работи за осигуряване на стабилна икономика. Говорейки пред в-к il Sole той посочи, че неговата страна е необходимо да набере скорост "като едно Ферари".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени