Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel призовава американското правителство да изготви стратегия за изкуствения интелект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският технологичен гигант Intel Corporation призовава правителството на САЩ да въведе национална стратегия за изкуствен интелект (Artificial Intelligence, или AI), за да засили позицията на страната на световния пазар, съобщи в сряда агенция Axios.

Според електронното издание, в политическия документ, изпратен от компанията, се настоява пред правителството да изготви нова стратегия, която ще позволи на американските технологични фирми да останат на върха на полупроводниковата индустрия.

"Време е САЩ да заложат на изкуствения интелект (ИИ) чрез надграждане на Изпълнителната заповед на президента Тръмп за разширяване на Национална ИИ стратегия, която да включва конкретни мерки за подпомагане и насърчаване на развитието и внедряването на ИИ. Цялостната национална ИИ стратегия ще отдели средства и ресурси за научноизследователска и развойна дейност в областта на изкуствения интелект, ще очертае ясни цели и механизми за отчетност, ще идентифицира и ще премахне бариерите, ще стимулира общественото и частното развитие и възприемането на ИИ и ще очертае програма за смекчаване на негативните или непредвидени последици", се посочва в писмото на Intel.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Изпълнителна заповед с очертани общи цели за развитие на изкуствения интелект, но без никакви конкретни разходи.

Смята се, че Китай ще догони американските производители на микропроцесори и чипове през следващите две до пет години, отбелязва агенция Axios.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени