Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арктическите тюлени и китове променят хранителните си навици заради глобалното затопляне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арктическите тюлени и китове са принудени да променят хранителните си навици заради глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

Пръстенчатите тюлени и белугите (бели китове) обикновено ловуват в зони, покрити от огромни ледени блокове, и на местата, където ледниците се срещат с океана.

Топенето на водния лед и отстъпването на ледниците в резултат на глобалното затопляне обаче променят хабитата на арктическите обитатели. Целта на настоящото проучване е да установи дали и как животните се приспособяват към тези промени, допълва БТА.

"Арктика е барометърът на климатичните изменения", пишат авторите на изследването.

"Скоростният им ритъм прави генетичното приспособяване невъзможно", пишат авторите на изследването, изхождайки от принципа, че поведенческата адаптация, и в частност хранителната, вероятно би била първата наблюдавана ответна реакция в екосистемите.

За целите на изследването специалистите са използвали и сравнили данни от проследяващите устройства, с които са били снабдени животните.

Данните са събирани в два отделни периода с интервал до 20 години между тях.

Анализът е показал, че преди около две десетилетия тюлените и белугите са прекарвали половината си време в търсене на храна на местата, където ледниците се срещат с океана, като в хранителния им режим е преобладавала рибата треска. Сега обаче тюлените прекарват съществена част от времето си до въпросните места, докато белугите са се ориентирали към лов на други места, възползвайки се от появата на нови видове риби в тези региони.

Учените отбелязват, че по-гъвкавата реакция на китовете в сравнение с ограничените приспособяемост и устойчивост на тюлените, увеличава шансовете им за оцеляване в условията на глобалното затопляне.

"Видовете, които не са в състояние да се приспособят към тези промени, са обречени да намалеят и дори да изчезнат", предупреждават изследователите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна