Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" съди САЩ в опит да отмени американската забрана за продажба на нейното оборудване

Снимка: БТА

Китайският производител на телекомуникационно оборудване "Хуавей" (Huawei Technologies) обяви в четвъртък, че съди американското правителство, че законът, ограничаващ неговия бизнес в САЩ, е противоконституционен, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Чрез това си действие най-големият световен производител на мрежово оборудване за телефонни и интернет компании се опитва да възпре усилията на САЩ да убеди своите съюзници да изключат технологичният гигант от участието в търгове за изграждане на телекомуникационни системи от пето поколение (5G мобилни мрежи).

"Хуавей" заяви, че е завел дело във федерален съд в Плано, Тексас относно раздел 889 на  Закона за националната отбрана (NDAA), подписан от американския президент Доналд Тръмп през миналия август, който забранява на федералните агенции и на техните контрагенти да използват оборудване и услуги на компанията.

Първата китайска глобална технологична марка е в центъра на американско-китайското напрежение в областта на технологичната конкуренция и кибершпионажа, като от компанията се опитваха многократно да опровергаят обвиненията на САЩ, че тя осъществява кибершпионаж по поръка на властите в Пекин. Заведеното от "Хуавей" дело представлява и последна стъпка в конфронтация между Китай и Съединените щати, които прекараха по-голямата част от 2018-а година във взаимно налагане на високи вносни мита за милиарди долари. Годината дори приключи с ареста на главния финансов директор на "Хуавей" в Канада по искане на САЩ.

"Ние сме принудени да заведем това съдебно дело, определяйки го като подходящо и крайно средство", заяви председателят на компанията Го Пин. "Наложената от САЩ забрана е не само незаконна, но и ограничава "Хуавей" да участва в лоялна конкуренция, което в крайна сметка вреди и на американските потребители".

"Хуавей" държи около 40% от световния пазар на мрежови технологични устройства, но продажбите й в САЩ се изпариха, след като още през 2012-а година американският Конгрес посочи компанията и нейния китайски конкурент ZTE Corp. като рискови за сигурността. "Хуавей" се оплаква, че американските власти не са предоставили никакви доказателства за подобно нещо. Самата кампания на Вашингтон за убеждаване на съюзниците на САЩ да избягват "Хуавей" заплашва да блокира достъпа до основните глобални пазари в момент, когато телефонните и мобилни оператори се готвят да инвестират милиарди долари в оборудване за изграждане на мрежи от пето поколение.

Технологичният гигант твърди, че новият закон, подписан от Тръмп, ще намали още повече неговия пазарен потенциал в САЩ чрез забраната да се купува технологията или услугите на китайския доставчик, да се предоставят безвъзмездни средства или заеми на компании или на трети страни, които го правят. САЩ представляват 20% до 25% от световния пазар на компютърни и телекомуникационни технологии.

Компанията оспорва американския закон като противоконституционен "законопроект за поставяне извън закона" или като наказателна мярка, насочена към конкретен индивид без да има съдебен процес.

Наложената от САЩ забрана е "базирана на многобройни фалшиви, недоказани и непроверени твърдения", посочи в специално изявление и главният правен директор на компанията. "Хуавей" разполага с има отлична програма за сигурност, като не са предложени противоположни доказателства", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна