Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв гласува да не налага извънредни капиталови буфери на банките в САЩ

Фед отмени и т.нар. "качествен" банков стрес тест

В сряда Федералният резерв гласува да не активира т.нар. "антицикличен капиталов буфер" (CCyB), според правилата Базел III, за най-големите банки в страната, което е знак, че централната банка на САЩ не смята, че има проблем с финансовата стабилност.

В специално изявление Федералният резерв посочи, че бордът на банката е гласувал с 4 срещу 1 гласа, за да потвърди сегашното нулево ниво на този антицикличен капиталов буфер.

Идеята за този буфер е да изисква от банките да държат допълнителен капитал в добри за финансовите пазари времена. Този буфер може да бъде увеличен до 2,5% от рисково претеглените активи на съответната кредитна институция. След това, когато икономическите и финансовите условия се влошат, буферът може да бъде използван, като по този начин банките ще разполагат с допълнителен капитал за подпомагане на кредитирането и за икономическата активност.

Федералният резерв трябва да гласува ежегодно дали да се налагат такива антициклични буфери всяка година, като предишното гласуване беше на 1-ви декември 2017-а година.

Сряда се оказа голям ден и по отношение на дерегулацията на финансовите услуги, след като Федералният резерв заяви, че местните банки вече не трябва да преминават т.нар. "качествена част" на редовните стрес-тестове, за да могат да осъществяват обратно изкупуване на акции или да правят плащания по раздаваните от тях дивиденти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна