Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ разкри през февруари едва 20 хиляди нови работни места

Нивото на безработица се понижи до 3,8%, доближавайки 49-годишното дъно от 3,7%

Растежът на заетостта в САЩ се забави изненадващо рязко през февруари при по-силно от очакваното понижение на нивото на безработица, което сякаш е сигнал, че работодателите започват да изпитват сериозни проблеми при набирането на персонал с оглед на затягащия се пазар на труда.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през февруари с едва 20 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за доста по-силен ръст с около 180 000, показват данни на Министерството на труда, като това представлява най-слаб растеж на заетостта от септември 2017-а година насам. В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха слаба възходяща ревизия с общо 12 000 работни места, като тези за декември бяха ревизирани нагоре до 227 000 (при предишна оценка за растеж с 222 000), а тези за януари бяха ревизирани нагоре до 311 000 (от предишна оценка за растеж с 304 000). Въпреки февруарските слаби данни средномесечният растеж на заетостта от декември насам е в размер на все още доста силните 186 000.

Нивото на безработица се понижи през февруари до 3,8% от 4,0% през януари при очаквания за понижение до 3,9%. По този начини нивото безработица отново доближи 49-годишно дъно от 3,7%, достигнато през ноември 2018-а година (най-ниска американската безработица от декември 1969 година).

През февруари в частния сектор на американската икономика бяха разкрити едва 25 000 работни места (при очаквания за около 170 000) и след цели 296 000 през януари, а в държавния сектор бяха съкратени 5 000 служители. Най-солиден спад при разкриването на нови работни места беше регистриран в строителството, където заетостта се понижи с цели 31 000 (най-силен спад от декември 2013-а година) след ръст с 53 000 през януари. Отчетено е съкращаване на работните месеца и при търговците на дребно, в минно-добивната промишленост, както и при търговците, занимаващи се с вноса и износ. В промишления сектор бяха разкрити 4 000 работни места след тяхно повишение с 12 000 в началото на годината.

Изненадващо слабата февруарската трудова заетост вероятно се дължи на затихване на сериозния подем от предходните два месеца, който се дължеше на по-добрите метрологични условия (на по-меката зима), както и на факта, че все по-затягащият се трудов пазар и рекордно ниска безработица правят все по-трудно набирането на персонал. Въпреки наличието на тези негативни, вероятно само временни фактори, днешните доста слаби данни могат да подсилят растящите в последно време притеснения за рязко забавяне на икономическата активност в САЩ на фона на влошаващия се световен икономически растеж.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ пък нарасна през февруари с цели 11 цента, или с 0,4% спрямо януари, достигайки 27,66 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се ускори до 3,4% от 3,2% през януари - най-солидно повишение от април 2009 година насам (от последната голяма финансова и икономическа криза). Това представлява поредно трайно увеличение на часовото заплащане над важната бариера от 3,0% за пръв път от края на последната икономическа рецесия и е ясен знак, че все по-затягащият се трудов пазар и недостигът на квалифицирана работна ръка принуждават американските компании да предлагат по-високи заплати. Солидният растеж на часовото заплащане е и знак за евентуално засилване на инфлационния натиск. Продължителността на средната работна седмица се понижи през февруари до 33,4 часа от 33,5 часа месец по-рано.

Днешните слаби данни за заетостта са ново сигнал, че и американската икономика започва да губи своя добър растеж импулс от 2018-а година и изглеждат в подкрепа за решението на Федералния резерв да направи пауза в цикъла на затягане (повишаване) на основните лихвени ставки. Докладът на Департамента по труда вероятно ще накара членовете на Фед да променят на предстоящото на 19-и и 20-ти март заседание досегашните си очаквания за нивата на федералната фонова лихва, като те вероятно ще предположат, че няма да има необходимост от повишаване на лихвените ставки през настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна