Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишение на продажбите на дребно в САЩ през януари след драматичен спад в края на 2018 година

След като през декември отбелязаха най-солиден спад от десет години насам, януарските продажби в САЩ нараснаха слабо, но недостатъчно, за да променят очертаващата се картина на рязко забавяне на икономическия растеж началото на 2019-а година.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през януари се повишиха с 0,2% спрямо декември, когато обаче се понижиха с цели 1,6% (низходяща ревизия от спад с 1,2%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха да останат на нивото от последния месец на 2018-а година, когато те се свиха с най-солидно темпо от септември 2009-а година - точно, след като икономиката а САЩ започна да се измъква от последната рецесия.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт. Подобряването на продажбите на дребно през януари е в резултат най-вече на растеж на продажбите в магазините за жилищни строителни материали и оборудване (скок с 3,3%), както и при продажбите по интернет и по пощата (повишение с 2,6%). Продажбите на автомобили и на части за тях обаче се свиха с цели 2,4 на сто.

Изключвайки автомобилите, продажбите през януари нараснаха с 0,9% след драматичен спад с 2,1% месец по-рано.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се увеличиха през януари с 1,1% след спад с 2,3% през декември (низходяща ревизия от понижение с 1,7%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Силната низходяща ревизия на декемврийските продажби при "контролираната гупа" данни, по-големият от очакваното търговски дефицит в края на годината и влошените разходи за строителство могат да се отрази негативно на данните за БВП през последното тримесечие на 2018-а година. Според предварителната оценка, оповестена по-рано този месец. БВП на САЩ нарасна през четвъртото тримесечие с 2,6% на годишна база, но днешните данни предполагат по-слаб икономически растеж в края на миналата година.

Опитът за нарастване на продажбите на дребно през януари изглежда в подкрепа на икономическия растеж през първото тримесечие на настоящата година, но оповестените в петък изненадващо слаби данни за разкрити едва 20 хиляди нови работни места през февруари предполагат, че слабостта при търговията дребно от края на миналата година все още не изглежда преодоляна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна