Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще спрат споделянето на разузнавателна информация с Германия, ако Берлин позволи на "Хуавей" да изгражда 5G мрежи

Снимка: БТА

Вашингтон предупреди правителството в Берлин, че ще преустанови споделянето на разузнавателна информация с европейския си съюзник, ако Германия позволи на китайската компания "Хуавей" (Huawei Technologies) да участва в изграждането на 5G интернет инфраструктура в страната, съобщи в понеделник "Уолстрий джърнъл".

Според информация на финансово издание посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е изпратил в петък писмо до германския министър на икономиката, в което е посочил, че обменът на разузнавател информация ще бъде ограничен, ако технологичният гигант "Хуавей" бъде допуснат за участие при изграждане на немските мобилни мрежи от пет поколение.

Предупреждението идва на фона на юридическата битка между "Хуавей" и Вашингтон, след като Министерството на правосъдието на САЩ обвини китайския телекомуникационен гигант за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран и за кражба на интелектуална собственост, като самият процес вероятно ще започне през март следващата година. В същото време "Хуавей" съди  американското правителство, че законът, ограничаващ бизнеса на китайската компания в САЩ, е противоконституционен.

Изпратеното до Берлин писмо е първото официално предупреждение от страна на САЩ спрямо техен съюзник, след като властите във Вашингтон заявиха многократно, че технологичното оборудване на "Хуавей" за 5G мрежи се използва за шпионаж в полза на китайските управляващи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна