Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Васил Иванов в Националната галерия

3
Васил Иванов
Снимка: Национална галерия

Изложба на художника Васил Иванов (1909-1975) от колекцията на Борис Бекяро ще бъде открита в залите на Националната галерия/Двореца. Експозицията е подредена по случай 110 години от рождението на твореца.

Откриването е на 14 март, четвъртък, 18.00 часа.

Васил Иванов се превръща в легенда още приживе. Във време на конформизъм той има значителен принос в утвърждаване на свободата на твореца у нас. Новаторството на неговото творчество е неотделимо от духовните му възгледи. Иванов е ерудит, философ и мистик, последовател на Петър Дънов. Занимава се с йога, астрология и хиромантия, слави се с дарбата на ясновидец.

По Би Би Си Петър Увалиев обявява, че Иванов е „човекът, който за дълго е единственото лице на модерното българско изкуство на запад“. Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство посочва Васил Иванов като създател на направлението „космическа графика”.

Изложбата представя над 90 творби на художника. Основен акцент са работите от т. нар. „космически цикъл“, които са се превърнали във „визитната картичка“ на Васил Иванов в историята на изобразителното изкуство.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 19 май, неделя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна