Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади творци от нова генерация в столична галерия „Сезони“

4
Произведение на Александър Василев

Четирима млади творци от нова генерация с актуално звучене, ясно дефиниран стил и модерно мислене, концептуални идеи и вдъхновение ще покажат авторски дървопластики в столичната галерия „Сезони“ тази вечер.

Те са с различен темперамент, търсения и прозрения. Творбите им създават усещане за баланс, за равновесие между материалното и духовното, между личното и професионалното. Четиримата автори са студенти в магистърския курс на Роберт Цанев, специалност „Резба“.

„Търсенията ми са свързани с изследвания и експерименти върху анаморфозата - вид конкретна проекция или перспектива, която изисква наблюдателят да използва специални устройства или да заема конкретна гледна точка, за да улови търсеното изображение“, сподели Никола Божков. „В диалога между него и творбата се провокира активната намеса на гледащия, за да намери различната гледна точка, от която да види, че “това, което е, не е това, което е”.

Ралица Ананиева каза, че представя свят, в който „понятията за образ са диаметрално различни от действителността“, който е изпълнен с „фантазни образи и причудливи форми - с една дума цветен във всяка една посока“.

„Освен художник, се опитвам да се развивам и като лютиер“, сподели Александър Василев. Той се старае да опита от всичко, свързано с дървото и да експериментира с него и в акустична посока. „Моите произведения са продукт на самопровокации и стремеж към неща, които не мога“, добави той.

Кристиян Караиванов смята, че творбите му са „пряко свързани с кинетиката като модерно изкуство на XXI век. „Чрез тях наблюдаващият става участник в трансформацията. Целта им е да провокират усещане в зрителя сякаш не е сам в стаята, да създават различно усещане за живот и движение“.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 12 март до 4 април 2019 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна