Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър отскок на британската икономика през януари след слабостта в край на 2018 година

Икономиката на Великобритания набра по-добра от очакваното скорост през януари след слабостта в края на 2018-а година въпреки ескалиращата политическа драма с наближаване на планирания за 29-ти март Брекзит, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт нарасна през януари с 0,5%, заличавайки напълно спада с 0,4% през декември и отчитайки най-солиден подем от декември 2106-а година насам, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромен растеж от 0,2 на сто.

Подкрепа за изненадващо силния растеж оказа както подемът в сферата на услугите, който заличи спада от края на 2018-а година, така и солидното повишение на промишленото производство, което е нов знак, че предприятията трупат повече складови запаси, за да се застраховат срещу евентуален "хаотичен" (неконтролиран) Брекзит.

Сферата на услугите, която формира около 80% от британската икономика в частния сектор, нарасна през януари с 0,3% спрямо декември, когато се сви с 0,2%, което доведе до запазване на темпото на растеж от 0,5% в рамките на последните три месеца.

В същото време индустриалното производство се увеличи през януари с 0,6% спрямо декември, когато се понижи с 0,5%, докато промишленото производство нарасна с цели 0,8% след спад с 0,7% в края на миналата година, отбелязвайки първо повишение от юни 2018-а година насам. Въпреки този добър отскок промишленото производство се сви с 0,7% през последните три месеца до края на януари.

Скок с 2,8% беше отчетен и в строителство, компенсирайки слабото понижение от декември.

В рамките на трите месеца до края на януари обаче БВП на Великобритания запази слабия си растеж от 0,2%, отчетен през последното тримесечие на 2018-а година.

Перспективите пред британската икономика зависят силно от това, дали ще има Брекзит с или без сделка между Великобритания и ЕС. Несигурността относно бъдещите връзки с ЕС оказаха негативно влияние върху британските бизнес инвестиции през 2018-а година, което доведе до рязко забавяне на растежа на БВП до 1,4% от 1,8% година по-рано (най-слаб икономическа експанзия от 2012-а година насам).

Парламентарно одобрение на Брекзит сделката на премиера Тереза Мей вероятно ще подкрепи икономическия растеж в бъдеще, въпреки че икономистите са разделени по въпроса колко голямо може да бъде това съживяване с оглед на все по-ясните сигнали за забавяне на световната икономика и факта, че британските търговски и икономически връзки с ЕС след Брекзит трябва тепърва да се договарят.

Британската статистика представи и данни, показващи разширяване на търговския дефицит на Великобритания през януари до 13,084 млрд. паунда от 10,89 млрд. паунда година по-рано и след декемврийски дефицит в размер на 12,68 млрд. британски лири. Това е най-големият британски дефицит от средата на 2017-а година насам, като износът през трите месеца до края на януари се повиши с 0,7%, но в същото време вносът нарасна с 2 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна