Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизираното Брекзит споразумение вероятно няма да бъде достатъчно, обяви главният прокурор Джефри Кокс

Британската лира изтри първоначалното си повишение спрямо долара и еврото след коментарите на Кокс

Джефри Кокс - генерален прокурор на Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс заяви, че преразгледаната в понеделник Брекзит сделка, постигната от премиера Тереза Мей и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, не променя правния риск Великобритания да остане хваната за неопределено време в ирландския предпазен механизъм, касаещ временното избягване на установяване на твърда граница между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Джефри Кокс отбеляза, че правно обвързващите положения в съвместния инструмент и съдържанието в едностранната декларация намаляват риска Обединеното кралство да остане безсрочно в предпазния механизъм за Ирландия. "Обединеното кралство и Европейският съюз е вероятно да постигнат "задоволително последващо споразумение" по време на преходния период, докато и двете преговарящи страни покажат "необходимо усърдие, гъвкавост и добра воля“, добави той, но в същото време подчерта, че се запазва "правния риск" от безсрочно оставане на предпазния механизъм, тъй като Лондон няма международни правни инструменти за напускане на договореностите.

Междувременно лейбъристите призоваха британският парламент да отхвърли Брекзит споразумението на Тереза Мей и настояха, че преразгледаното споразумение е "по същество същото" като оригинала.

В понеделник Тереза Мей успя да договори "правно обвързващи" промени в ирландската предпазна клауза на Брекзит сделката, които включват обещания от двете страни за замяна на тази клауза до декември 2020-а година с по-трайно решение. Измененото споразумение ще бъде представено за гласуване в Камарата на общините по-късно през деня, но редица депутати подчертаха, че техният вот ще зависи отчасти от мнението на Джефри Кокс.

С оглед на това сякаш не е изненада, че британската лира поевтиня рязко след коментарите на Генералният прокурор на Обединеното кралство. Паундът се срина обратно към 1,3000 щатски долара, след като по-рано през деня поскъпна до 10-дневен връх около 1,3286 долара, докато еврото поскъпна към 0,8652 паунда, отскачайки рязко от сутрешно ново 22-месечно дъно около 0,8472 нивото.

Графики на паунда спрямо долара и еврото (на часова база)

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени