Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите пеликанчета се излюпиха в резервата „Сребърна“

Снимка: БГНЕС

Излюпиха се първите за тази година пеликанчета в колонията на защитения вид в поддържан резерват „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Вероятно малките са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари, все още обаче е трудно да се определи броят им, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките активно мътят, но все още има екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния си период.

В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че те ще използват колонията като база за почивка и храна и изразяват надежда, че ще харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

На територията на резервата ежедневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни. При точката за измерване показват 226 см.

Неблагоприятните метеорологични условия в края на февруари м.г. създадоха проблеми в колонията на къдроглавите пеликани, припомня БТА. Езерото замръзна и навлязоха дребни хищници. Това наруши гнездовия процес. С покачване на температурите птиците възобновиха гнезденето и отгледаха поколение.

Освен къдроглавите и розовите пеликани направиха опит за гнездене. През миналата година около 40 екземпляра пребиваваха трайно в колонията на къдроглавите без видимо противоборство между двата вида защитени птици. За първи път от много години се излюпи и отрасна розов пеликан в резервата, припомнят специалистите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна