Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Лайтхайзър: Търговските преговори между САЩ и Китай "напредват" по ключови въпроси

Робърт Лайтхайзър, търговски представител на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви във вторник, че въпросите, свързани с трансфера на технологии и с кражбата на интелектуална собственост, са "прецизно адресирани" в преговорите между САЩ и Китай и че двете страни постигат "напредък" по отношение на търговското споразумение.

Давайки показания пред финансовата комисия на Сената, главният преговарящ от американска страна - Лайтхайзър посочи пред законодателите, че всяка една търговска сделка с Китай трябва да бъде приложима, или в противен случай тя няма да бъде подписана от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава агенция MarketWatch.

Според него обаче напредъкът в търговските преговори между Вашингтон и Пекин не означава, че ще има сделка. Той също така подчерта, че Съединените щати трябва да поддържат заплахата за високи мита върху вноса на китайски стоки, за да наложат спазване на евентуалното споразумение с Китай.

В понеделник прессекретарът на Белия дом Сара Сандърс каза, че преговорите с Китай продължават, но все още не е определена дата за среща на върха между Тръмп и неговия китайски колега си Цзинпин.

По-ранни информации пък предполагаха, че преговорите се намират в "последен етап", въпреки че преди дни стана ясно, че Пекин е отменил пътуването на китайския президент Си Цзинпин до частната президентска резиденция "Мар-а-Лаго" във Флорида, където той трябваше да се срещне с Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени