Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргрете Вестагер: ЕК вероятно няма да се произнесе по данъчната проверка на Обединеното кралство до края на март

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко вероятно е регулаторните органи на Европейския съюз да постановят до края на март дали британската данъчна схема за мултинационалните компании нарушава правилата на ЕС за държавни помощи, заяви в четвъртък европейският комисар по конкуренцията - Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

През октомври 2017-а година Европейската комисия започна разследване на схема, която освобождава мултинационалните компании от данъци във Великобритания. Разследването на европейския регулатор за конкуренция обхвана редица големи компании, базирани в Лондон, като Diageo, London Stock Exchange, Imperial Brands, BBA Aviation, Chemring Group, Euromoney, Inchcape, Meggitt, Smith & Nephew и WPP.

"Предпочитаме да вземем решение по този въпрос преди да се случи Брекзит. Не знам обаче дали решението ще бъде факт преди края на март. Вероятно няма", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер пред журналисти в кулоарите на бизнес конференция в Германия.

Ройтерс напомня, че Вестагер поведе енергичните мерки на ЕК срещу избягването на данъци, нареждайки на големи компании като Apple, Starbucks и Fiat да плащат данъци в размер на милиарди евро на различните правителства в Европейския съюз.

Европейският комисар също така посочи, че гледа много сериозно на жалбата на шведската музикална стрийминг компания Spotify спрямо Apple. По-рано тази седмица Spotify подаде жалба, в която обвинява американският технологичен гигант за нечестно ограничаване на конкурентите на неговата собствена интернет услуга за стрийминг Apple Music.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна