Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Къцян: Необходими са силни мерки в подкрепа на забавящата се китайска икономика

Пекин гласува и нов закон срещу принудителния трансфер на технологии от чуждестранните компании, имащи бизнес в Китай

Президента Си Цзинпин и премиера Ли Къцян на 13-ия конгрес на Парламента на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай може да използва лихвените ставки и нивата на задължителните резерви на търговските банки, за да подкрепи икономическия растеж, заяви в петък премиерът на страната Ли Къцян, обещавайки всеобхватни политически стъпки, чрез които да се предотврати по-рязкото забавяне на втората по сила икономика в света, съобщава Ройтерс.

Според него са необходими "силни мерки", за да противодейства на забавящия се икономически растеж, като Пекин планира да насърчи пазарно ориентирани реформи, вместо да разчита единствено на повече кредити и на правителствени разходи, увеличаващи дефицита.

"Нашето правителството ще намали данъците и ще предприеме други стъпки, за да засили жизнеността на пазара", посочи той.

Коментарите на Ли Къцян предполагат, че властите в Пекин са готови да въведат по-агресивни стимулиращи мерки, за да облекчат съществуващото напрежение върху бизнеса и потребителите. Досега Китай се ангажира с намаляване на данъците и увеличаване на разходи за инфраструктура за милиарди долари, тъй като се очаква по-нататъшно отслабване на икономическата активност поради по-слабото вътрешно търсене и търговската война със САЩ.

"Разбира се, че през настоящата година сме изправени пред много несигурни фактори. Трябва по-добре да се подготвим повече за справяне с несигурността", заяви Ли Къцян на пресконференция след приключването в петък на годишната среща на Китайския парламент.

Преди време Пекин прогнозира, че икономиката на Китай ще нарасне през 2019-а година с между 6,0% и 6,5% , което представлява допълнително забавяне, след като през 2081-а БВП нарасна с едва 6,6% - най-слаб експанзия от 28 години насам. В днешната си реч Ли Къцян изрази увереност, че Китай ще бъде постигне този икономически растеж.

"Освен това можем да използваме инструменти, основаващи се на количествени или ценови политики, като изискваните от централната банка минимални задължителни резерви на търговските банки и определяните от нея лихвени ставки. Това няма да представлява облекчаване на паричната и лихвена политика, а по-ефективно подпомагане на реалната икономика", посочи той.

Според редица анализатори ще отнеме време, докато предприетите досега мерки за подпомагане на икономиката започнат да оказват влияние и мнозинството от тях смятат, че бизнес активността в Китай може да не се стабилизира убедително до средата на настоящата година.

В днешното си изказване Ли Къцян се опита да успокои опасенията, че планираното намаляване на данъците (ДДС за промишления сектор ще бъде намален до 13% от 16%, а за транспортния и за строителния сектор - от 10% на 9%) ще окаже влияние върху местните финанси, като обеща, че централното правителство ще предложи подкрепа на провинциите в централен и западен Китай чрез парични трансфери.

Премиерът също така заяви, че правителството ще предприеме множество мерки за намаляване на разходите за финансиране за малките и микропредприятията с 1% в рамките на тази година.

Според него правителството се надява да създаде 13 милиона работни места в рамките на 2019-а година - същият брой, както през миналата година.

"Като не позволим на икономиката на страна да се забави под благоразумния диапазон (за растеж между 6,0% и 6,5%), ние няма да позволим вълни от съкращения", посочи Ли Къцян, добавяйки че правителството ще осигури подкрепа за фирмите, които създават най-много работни места. Изказването му е факт, след като ден по-рано Националното статистическо бюро на Китай отчете нарастване на нивото на безработица през първите два месеца на годината до 5,3% от 4,9% през декември 2018-а, отчасти поради намаляване на работните места в експортно ориентираните компании.

Относно търговската война със САЩ, Ли Къцян посочи, че Китай все още преговаря със Съединените щати за разрешаване на търговските спорове, добавяйки, че и двете страни имат далеч повече общи интереси, отколкото конфликтни точки и би било "нереалистично" двете най-големи икономики в света да бъдат разделени.

"Надяваме се, че консултациите ще бъдат ползотворни и ще постигнат взаимна полза. Вярвам, че това е и очакването на света", отбеляза днес китайският премиер.

В петък китайският парламент също така одобри нов закон за чуждестранните инвестиции, който обещава да се създаде прозрачна среда за чуждестранните фирми, въпреки че има известен скептицизъм по отношение на неговата приложимост.

Законът е предназначен да облекчи притесненията сред чуждестранните компании за трудностите, пред които те са изправени в Китай и който ще забрани принудителния трансфер на технологии и незаконната правителствена "намеса" в чуждестранните бизнес практики.

В тази връзка Ли Къцян подчерта, че Китай не иска и никога няма да поиска от китайските компании да шпионират други страни. Неговите коментари са факт след засиленият международен натиск над китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.).

Приетият от Китайският парламент нов закон за чуждестранните инвестиции представлява поредна стъпка, целящата да сложи край на тарифната война със САЩ, въпреки че не е ясно дали тази мярка ще успокои американския президент Доналд Тръмп, като от Вашингтон все още не са коментирали този закон.

Днешното изказване на Ли Къцян и приетият от парламента на страната нов закон против принудителния трансфер на технологии допринесе за подем на азиатските пазари на акции и в частност на китайските борси, където основният фондов индекс Shanghai Composite нарасна с 1,04%, а по-малкият индекс Shenzhen Composite скочи с 1,43%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна