Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейската инвестиционна банка одобри два нови заема за бизнес проекти в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри два нови заема за бизнес проекти в България, обяви европейската финансова институция по време на пресконференция в София, на която тя представи последните си годишни резултати за 2018-а година.

ЕИБ ще предостави 18 млн. евро на компанията Software Group по т.нар. "План Юнкер" - първата операция на банката с рисков дълг в България и 20 млн. евро на Raiffeisen Leasing за инвестиции в малки и средни предприятия в нашата страната, се посочва на сайта на Европейската комисия.

Заемът за Software Group - глобална технологична компания, която помага на доставчиците на финансови услуги да дигитализират бизнеса си и успешно да преминат през процеса на цифрова трансформация - е първата сделка с характеристики на рисков дълг в България. Операцията осигурява пряка финансова подкрепа на компанията и е гарантирана от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който е ключов компонент на Инвестиционния план за Европа, известен като "План Юнкер". Финансирането от ЕИБ ще улесни изпълнението на стратегията за научноизследователска и развойна дейност на Software Group и ще засили глобалния й обхват.

Договореният заем с "Райфайзен Лизинг" България пък представлява втори транш от заем за общо 50 млн. евро, чрез който ще се финансират проекти на около 300 малки и средни предприятия и ще бъдат подкрепени най-малко 8000 работни места в страната.

Европейската инвестиционна банка представи и своят отчет за 2018-а година, според който ЕИБ е предоставила финансова подкрепа за бизнес проекти в България на общата стойност от 217 млн. евро.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от