Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Рицари срещу машините" във Варненския свободен университет

"Рицари срещу машините" се нарича инициативата на Варненския свободен университет, с която бяха представени две нови магистърски програми "Киберсигурност" и "Интелигентни системи за сигурност". Та са част от проекта „Черноморска академия за сигурност“.

"В двете специалности ще бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които могат да защитят интересите на държавата, обществото и бизнеса със силата на правото, а не с правото на силата", коментира проф. д-р Петър Христов - ректор на университета. Киберрицарите ще се подготвят не само в областта на информационните технологии и право, но ще бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви.

„В понятието "кибер" се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността, коментира Ариел Коен, който е сред петимата водещи световни експерти по сигурност. Той изнесе и първата лекция пред студентите, озаглавена „Стратегии за киберсигурност“. Магистърските програми на Варненския свободен университет „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ се провеждат съвместно с ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от