Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рицари срещу машините" във Варненския свободен университет

"Рицари срещу машините" се нарича инициативата на Варненския свободен университет, с която бяха представени две нови магистърски програми "Киберсигурност" и "Интелигентни системи за сигурност". Та са част от проекта „Черноморска академия за сигурност“.

"В двете специалности ще бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които могат да защитят интересите на държавата, обществото и бизнеса със силата на правото, а не с правото на силата", коментира проф. д-р Петър Христов - ректор на университета. Киберрицарите ще се подготвят не само в областта на информационните технологии и право, но ще бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви.

„В понятието "кибер" се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността, коментира Ариел Коен, който е сред петимата водещи световни експерти по сигурност. Той изнесе и първата лекция пред студентите, озаглавена „Стратегии за киберсигурност“. Магистърските програми на Варненския свободен университет „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ се провеждат съвместно с ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна