Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни наводнения в американския Среден запад

Небраска и Айова са най-тежко засегнати.
Снимка: министерство на транспорта на САЩ

Топенето на снега и проливни дъждове предизвикаха рекордни наводнения в няколко американски щата в Средния запад, предизвиквайки евакуация на хиляди жители, предаде Би Би Си.

Поне три са жертвите, включително мъж, който се опитал да спаси непознати от ледените води на потопа.

Наводненията в поне пет щата принудиха властите да обявят извънредно положение, а няколко района са изцяло отрязани от външния свят.

Ситуацията се влоши след мощната зимна буря, която удари САЩ миналата седмица. Подобният на ураган феномен, който учените наричат „бомбен циклон“ удари западната част на Скалистите планини, покривайки със сняг милиони американци в Айова, Небраска, Уисконсин, Минесота и Южна Дакота.

Националната метеорологична служба съобщи, че потопът ще продължи в части от страната през останалата част от седмицата.

Президентът Доналд Тръмп описа наводненията като „опустошителни“ и обяви, че Белият дом е в постоянен контакт с местните власти.

Губернаторът на Уисконсин Тони Евърс заяви, че топлото време и дъждът през последните няколко дни са накарали снежната покривка и ледът да се разтопят, изкарвайки реки и потоци от коритата им.

Река Мисури пък достигна рекордно високи нива на няколко места, включително Айова и Небраска, които са сред най-тежко засегнатите от наводненията. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!